ПЕРШІ РЕЗУЛЬТАТИ ОСНОВНОЇ СЕСІЇ НМТ

Щасливі повідомити, що основна сесія НМТ, яка тривала з 22 липня до 04 серпня, завершилася. 

Уперше в історії України масове тестування проводилося онлайново. Для забезпечення 20 змін тестувань у межах основної сесії було створено та задіяно тимчасові екзаменаційні центри – 566 (1886 аудиторій) в Україні та 64 (177 аудиторій)  за кордоном (наразі тестування відбувалися у 23 країнах Європи). Попри повітряні тривоги, перебої з інтернетом, аварійні відключення електроенергії,  155 790 вступників уже отримали свої результати (пройшли тестування з 22 липня до 02 серпня), а учасники тестувань 03–04 серпня отримають їх невдовзі.

Здійснити онлайнове оцінювання такої кількості вступників дала змогу, поза всяким сумнівом, унікальна система, що була створена, апробована й запущена в надзвичайно стислі терміни – усього за три місяці, до того ж у країні, де триває жорстока повномасштабна війна. 

Функціонування цієї системи – це спільна заслуга

  • вітчизняних педагогів, які на місцях організували оцінювання, ризикуючи щодня своїм життям, та небайдужих волонтерів, які допомогли проводити тестування в зарубіжних країнах, відгукнувшись на заклик української сторони;
  • керівників і засновників вітчизняних і зарубіжних закладів освіти, де було забезпечено всі умови для тестувань;
  • вітчизняної команди розробників платформи для проведення онлайнового тестування, які в надкороткі терміни створили продукт із функціоналом для різних користувачів, що дає змогу реалізовувати всі процеси НМТ;
  • партнерів, які фінансували розроблення цієї платформи: Юнісеф Україна, ЮНЕСКО, Постійне представництво України при ЮНЕСКО, Уряд Швейцарії, Швейцарсько-український проєкт DECIDE – «Децентралізація для розвитку демократичної освіти» і Громадська організація  «Портал у безперервне навчання “СуХаРі”»;
  • Українського та регіональних центрів оцінювання якості освіти, які доклали всіх зусиль, щоб за три місяці здійснити всі ті заходи із підготовлення до тестувань, на розроблення й запуск яких в інших країнах ідуть роки; 
  • Міністерства освіти і науки України, яке ухвалило рішення про НМТ як про критерій відбору вступників до закладів вищої освіти й супроводжувало всі процеси з його підготовлення та проведення. 

Робота всіх згаданих вище суб’єктів варта поваги й вдячності. Уклінно дякуємо також міжнародним партнерам, зокрема міністерствам освіти інших держав і національним командам PISA, а також посольствам України в інших державах, які зробили все можливе, щоб абітурієнти, які  вимушені були залишити Батьківщину, змогли пройти НМТ за кордоном й отримали шанс вступити до омріяних вітчизняних вишів.

Неможливо також не поцінувати самих вступників, які довірилися нам попри неймовірно складні обставини, що інколи змінювалися з дня на день. Тільки уявіть: явка в тимчасових екзаменаційних центрах щодня становила понад 90% учасників, чого інколи не бувало й у мирні часи (усього 187 836 осіб із 206 433 вступників, які підтвердили участь в основній сесії НМТ, прийшли до тимчасових екзаменаційних центрів). 

Вступники з найкращими результатами вже повідомляють про свої досягнення на НМТ в соціальних мережах. І українським підліткам дійсно є чим пишатися, адже кожної сесії значна кількість учасників отримувала щонайменше по одному 200-бальному результату. 

Діаграма 1. Кількість осіб, які мають щонайменше один 200-бальний результат (за даними основної сесії НМТ, 22 липня –  02 серпня, дані 03 – 04 серпня буде додано до 08 серпня)

Ми бачимо, що кількість найвищих результатів за підсумками тестувань у різні дні проведення основної сесії НМТ є порівнюваною й доволі високою (під час усіх сесій незначною була кількість осіб із найнижчими результатами НМТ, тобто від 100 до 120 балів за шкалою 100–200). Щодо посутнього збільшення цьогоріч кількості високих результатів на тлі попередніх років і водночас зменшення кількості низьких, то тут усе просто: по-перше, для цілей НМТ було створено доволі короткі тестові форми (для порівняння тест ЗНО з української мови минулого року містив 40 завдань, а блок НМТ з української мови – усього 20); по-друге, тестові форми не містили типово складних завдань, що передбачають, наприклад, надання розгорнутої відповіді (це стосується і української мови, і математики); по-третє, завдання, включені до тестових форм, стосувалися обмеженого кола тем (до прикладу, у завданнях з історії України  –  тільки сучасний період). Усе це було свідомим рішення розробників інструментів для НМТ. А як інакше? Які ще тести можна пропонувати підліткам, які страждають від війни, не мають можливостей для повноцінного навчання й самонавчання? Якими можуть бути завдання для учнів, які прокидаються щоночі від сигналів повітряних тривог або мешкають не в себе вдома, а в чужому незнайомому оточенні, часто без одного або й обох батьків поруч? Якими мають бути тести, щоб до їх виконання потрібно було повернутися через годину-півтори перебування в бомбосховищі, коли немає жодних гарантій, що буде куди повертатися?  – Безперечно, тільки такі, які перевіряють базові компетентності, що свідчать про опанування шкільної програми на рівні, достатньому для продовження навчання.  

Попри орієнтацію тестових форм на оцінювання базових компетентностей, учасникам із найвищими результатами є чим пишатися: окрім навчальних досягнень, вони продемонстрували освітню стійкість, здатність досягати результатів при зниженні працездатності як закономірного наслідку стресу. 

Варто також звернути увагу на частку вступників, які отримали менше 161 бала з різних блоків: з української мови таких 62,5%, з математики – 75,8%, з історії України – 74,9%, тобто з кожного навчального предмета таких осіб є значно більше ніж половина. Загалом розподіли результатів основної сесії НМТ свідчать про те, що випробування у 2022 році повною мірою уможливлять реалізацію вступної кампанії, адже тестові форми достатньою мірою розподілили учасників за рівнями навчальних досягнень. 

Щодо поширеного міфу про те, що в учасників, які проходили тестування в останні дні, було більше шансів отримати вищі результати, то дані попередньої й наступних таблиць це красномовно спростовують. Навіть попри те, що певні тестові завдання повторювалися (що є узвичаєною тестологічною практикою, яка, зокрема, характерна і для тестів ЗНО), у всіх учасників були рівні можливості отримати найвищі результати, адже всі тестові форми за складністю та структурою аналогічні до демонстраційного варіанта НМТ, тож ті вступники, які сумлінно готувалися, мають заслужено найвищі результати. Загальні розподіли результатів за днями переконливо підтверджують, що тестові форми були не просто подібними, а аналогічними за складністю, а також те, що умови проходження НМТ у межах першої та другої змін були порівнюваними, тобто учасники вранішніх змін не мали переваг перед учасниками, які проходили тестування після обіду. 

Діаграма 2. Розподіл результатів з української мови основної сесії НМТ (22 липня –  02 серпня, дані 03 – 04 серпня буде додано до 08 серпня)

Діаграма 3. Розподіл результатів з математики основної сесії НМТ (22 липня –  02 серпня, дані 03 – 04 серпня буде додано до 08 серпня)

Діаграма 4. Розподіл результатів з історії України основної сесії НМТ (22 липня –  02 серпня, дані 03 – 04 серпня буде додано до 08 серпня)

До речі,  упродовж усього періоду основної сесії НМТ інтернетом хтось масово поширював якісь добірки тестових завдань, називаючи їх «тестами НМТ». Ми бачили подібні псевдотести і 18, і 19, і 20 й 21 липня, коли тестувань узагалі не проводилося. Увесь цей час ми не коментували подібні ситуації з міркувань безпеки. Але ні ці дивні публікації, ні технічні труднощі, що виникали в перші дні тестувань, ні вимушені через зрозумілі загрози оперативні зміни локацій для проведення НМТ аж ніяк не затьмарюють значущості того, що відбулося і завдяки чому вступники отримали заслужені результати, з якими мають змогу вступати до омріяних закладів вищої освіти.

Так, попереду ще багато роботи, зокрема додаткова й спеціальна сесії НМТ, а також магістерські випробування, що теж будуть проходити онлайн. Але після завершення основної сесії НМТ ми вже точно знаємо одне: завдяки співпраці й взаємодопомозі за три місяці можна розробити й запустити функційну комп’ютерну систему масових тестувань, організовувати такі тестування як у країні, де йде війна, так і в 32 країнах за кордоном, а отже, неможливе є можливим.

Дякуємо всім, хто в нас вірив і нам довірився! Та найперше – дякуємо нашим захисникам за те, що ми продовжуємо жити, мріяти, працювати! 

Усе буде УКРАЇНА!

Джерело