Каталог онлайн-сервісів


Як стати вправним модератором Zoom-уроку?

 

Всеукраїнська школа онлайн. Відеоуроки, тести та завдання для школярів
5-11класів

20 освітніх онлайн-платформ для дистанційного навчання

ВІЗУАЛІЗАЦІЯ НАВЧАЛЬНОГО МАТЕРІАЛУ

Онлайн-демонстрації та симуляції

Назва + покликанняОписПримітка
MozabookУкраїномовні 3D-симуляції та інтерактивні відео, цифрові підручники  і вбудовані додатки, призначені для розвитку навичок проведення дослідів та ілюстрування. 
PhETБібліотека інтерактивних симуляцій (хімія, біологія, фізика, математика, географія).Для перегляду симуляції достатньо дати покликання.
Віртуальні лабораторіїОсвітні інтерактивні роботи дозволять учням проводити віртуальні експерименти з фізики, хімії, біології, екології та інших предметів, як у тривимірному просторі, так і у двомірному.Сервіс російськомовний, використовувати на заняттях тільки з перекладом на державну мову.
SketchfabЗбірка 3D-моделей, які можна переглядати на самому сайті, а також отримати код для вбудування на свій сайт.Створено за принципом YouTube.
PlantSnapМобільний застосунок, призначений для ідентифікації рослин, квітів, дерев, кактусів та грибів.Сервіс англомовний.

Ментальні карти та карти знань

Назва + покликанняОписПримітка
CartoDBІнструмент для створення динамічних карт. З його допомогою можна нанести на карту будь-які дані, представивши у будь-якому стилі. 
MindomoСтворення асоціативних карт. Тут можна переглянути приклади.Сервіс російськомовний.
MindmeisterОнлайн-інструмент, який дозволяє візуально оформлювати ментальні карти  та ділитися ними.Сервіс англомовний.

Стрічки часу

Назва + покликанняОписПримітка
TimelineСервіс, призначений для створення й публікації стрічок часу.Сервіс англомовний. Створена стрічка зберігається на вашому Google-диску.

Віртуальні екскурсії

Назва + покликанняЗапишіть власні ідеї, на яких заняттях ви могли б використати запропоновані віртуальні екскурсії.Примітка
Музейний портал  
Ukraine Wow  
Прогулянка музеєм Ханенків  
Екскурсія Британським музеєм  
Художні колекції з усього світу  
Віденська опера  
Метрополітен  
Подорож українськими музеями просто неба  
Лувр  

Електронні інтерактивні дошки

Назва + покликанняОписПримітка
NearpodСервіс додавання інтерактивних елементів до слайдів презентації: опитування, 3D-анімації та симулятори.Сервіс англомовний.
Pear DeckСервіс для створення динамічних презентацій та проведення інтерактивних занять.  За допомогою інструмента «Quick Question» можна ставити запитання аудиторії в реальному часі.Сервіс англомовний. Відеоінструкція
Wizer.meДозволяє створювати т.зв. робочі аркуші, на яких можна розміщувати навчальний контент, зокрема й інтерактивного характеру.Сервіс англомовний.
LinoЗручний сервіс для створення заміток, плакатів, записок, електронних дощок. Використовується на смартфонах і планшетах без проблем.Сервіс англомовний.
ScrumblrЕкран виглядає, як сучасна дошка, що розділена маркером на стовпці за тематикою. За бажання можна розміщувати стікери зі своїм вмістом і певний стовпець.Сервіс допоможе зібрати враження від завдання, уроку, курсу і т.і. на етапі рефлексії.
TwiddlaРесурс для створення різноманітних електронних дощок і не тільки. Тут можна додати фото, відео, оформити на свій смак за кольорами тощо.В безплатній версії є обмеження на кількість учасників.
ThinglinkРесурс для створення інтерактивних плакатів. 
GeniallyРесурс для створення інтерактивних підбірок різноманітних матеріалів, що можуть містити презентації, документи, покликання тощо.Сервіс англомовний.
PoppletРесурс для створення інтерактивних плакатів. 
Classroom ScreenCервіс для візуалізації перебігу роботи на занятті. 

Ресурси зі створення презентацій

Назва + покликанняОписПримітка
CanvaЄ чимало готових шаблонів. 
PreziМожна створювати відеопрезентації.Сервіс англомовний
Beautiful.aiСервіс для створення презентацій, що самостійно адаптує контент на слайдах під обраний формат, допомагає додати анімацію графіків і переходів, а також рекомендує відповідні шаблони.Сервіс англомовний.
Slidesmania SlidescarnivalБезкоштовні шаблони презентацій на різну тематику. 

Сервіси для створення підбірок матеріалів

НазваОписПримітка
PadletВіртуальна цифрова стіна, на якій можна розміщувати документи, покликання, відеоролики, зображення тощо. Можлива спільна робота на стіні кількох учасників. Стіну Padlet можна використовувати для розміщення матеріалів, які здобувачі освіти повинні опрацювати дистанційно.Безплатна версія дозволяє створити 5 стін.
WakeletСервіс для створення підбірок файлів, зображень, гіперпокликань, відеофільмів. Підбіркою можна поділитися через покликання, а також вбудувати в сайт чи блоґ.Сервіс англомовний.
MiroОнлайн-дошка «Miro» — сервіс, який дозволяє взаємодіяти зі здобувачами освіти. Є функції:  додавання зображень, відео, документів на дошку; можливості зробити замітку, намалювати фігуру, підкреслити потрібний матеріал, виділити суть; зберегти матеріал.Безкоштовний для 3 дощок.

Створення коміксів

НазваОписПримітка
    StoryboardОнлайн-сервіс для створення коміксів. Великий набір фонових зображень та персонажів. Готову роботу можна завантажити на комп’ютер або роздрукувати.В безплатній версії можна створити тільки 6 кадрів коміксу (але необмежену кількість разів).

ТЕСТУВАННЯ ТА ПЕРЕВІРКА ЗНАНЬ

Назва + покликанняОписПримітка
ClasstimeПлатформа для створення інтерактивних навчальних вправ, яка дозволяє вести аналітику навчального процесу і реалізовувати стратегії індивідуального підходу.Відеоуроки з роботи в сервісі. Презентація про можливості платформи.
Online test padБезкоштовний багатофункціональний конструктор кросвордів, логічних ігор, навчальних та психологічних тестів, опитувань.Містить рекламу на готових тестах, тому потрібно вмикати блокувальник реклами в браузері.
Triventy.comБезкоштовний конструктор ігор та вікторин. Педагог може створити тест або вікторину на своєму комп’ютері, а здобувачі освіти можуть відповідати на запитання зі своїх мобільних пристроїв або ноутбуків.Презентація з поясненням організації роботи в сервісі.
Kahoot.comБезкоштовний конструктор ігор та вікторин. 
Quizlet.comБезкоштовний сервіс, який дозволяє легко запам’ятовувати будь-яку інформацію, котру можна представити у вигляді навчальних карток. 
Онлайн-тести «На Урок»Інтерактивні завдання для контролю знань і залучення здобувачів освіти до активної роботи в аудиторії та вдома. Можна використати готові або створити власні. 

ВІКТОРИНИ, КРОСВОРДИ, РЕБУСИ

Назва + покликанняОписПримітка
LearningAppsПризначений для розробки, зберігання інтерактивних завдань з різних предметних дисциплін, за допомогою яких здобувачі освіти можуть перевірити і закріпити свої знання в ігровій форміІнструкція зі створення завдань у LearningApps.
Rebus1.comЗадайте будь-яке слово або фразу — і програма миттєво згенерує за вашим запитом ребус!Можна створювати ребуси також англійською та російською мовами.
Генератор кросвордів українськоюУ спеціально відведеному полі потрібно ввести слова, з яких утвориться кросворд, і натиснути на відповідну кнопку для автоматичної генерації. Готовий кросворд можна завантажити. 
FlippityКолекція цифрових інструментів, які допоможуть створити інтерактивні вправи та завдання в ігровій формі.Для роботи потрібно мати обліковий запис Google, щоб зберігати створене.
Рішення, складання анаграмОнлайн-сервіс допоможе скласти або розгадати анаграму.Інтерфейс сервісу російськомовний.

ДИСТАНЦІЙНЕ НАВЧАННЯ

НазваОписПримітка
Google ClassroomБезкоштовний сервіс для організації дистанційного навчання та перевірки знань. Дозволяє оприлюднити завдання через інтернет та оцінити роботу здобувача освіти.Для користування сервісом потрібно мати обліковий запис у GoogleВідеокурс із використання Google Classroom.
MoodleБезкоштовна відкрита система управління дистанційним навчанням. 
ClassDojoПростий інструмент для оцінювання роботи групи здобувачів освіти в режимі реального часу. Тут створена комфортна система заохочення з різними ролями та рівнями доступу. 

Інструменти для відеоконференцій

НазваОписПримітка
Skype Meet NowПроведення відеонарад і конференцій без реєстрацій і завантажень.Кількість учасників конференції – не більше 50 осіб.
ZoomСервіси для проведення відеоконференцій та онлайн-зустрічей. 
Hangouts meet 
Microsoft teams  

Відеолекції + можливість накладати на відео тести або інші завдання

НазваОписПримітка
TEDTED (Technology, Entertainment, Design) — некомерційний проєкт, який кожного року в Единбурзі та Лонґ-Біч збирає зі всього світу науковців, бізнесменів, політиків, активістів. Мета — поширення серед суспільства унікальних та цікавих ідей.На сайті можна знайти більш як 2 тисячі відео, до більшої частини з яких є субтитри українською мовою, а деякі — озвучені нею.
TEDEdСервіс дозволяє зареєстрованим користувачам створювати відеоуроки з використанням відеолекцій з TED. 
Edpuzzle Cервіс англомовний.
FlipGridСервіс організації відеообговорень.Cервіс англомовний.

ІНШІ ІНСТРУМЕНТИ

НазваОписПримітка
Для створення QR-кодів   QrcoderТипи кодованої інформації: url-адреса, текст, візитка, sms, номер телефону, геолокація, подія календаря, e-mail, налаштування WiFi. 
Сервіс для створення хмари слів   WordArt  
Скорочення URL   BitLink  

 

МОБІЛЬНІ ЗАСТОСУНКИ

НазваОписПримітка
Розклад дзвінківМобільний застосунок, який показує, скільки хвилин залишилось до закінчення заняття або його початку. 
Електронний журнал вчителяОблік відвідування, оцінювання знань, відомості про здобувачів освіти та ін.У безкоштовній версії можна створити тільки дві навчальні групи.
Planboard – Free Lesson Planner for TeachersВ застосунку можна створити розклад своїх занять, кожне з яких супроводити його описом з використанням зображень та покилкань.Для роботи застосунку потрібне підключення до інтернету.
GTasks: Todo List & Task ListСписок справ, покупок тощо.